13. Međunarodni sajam – ENERGETIKA 2017.
26.09.2017.

 

Od 4. do 6. oktobra 2017. godine u Beogradu će se pod sloganom “NOVA ENERGIJA – PAMETNI GRADOVI” održati 13. Međunarodni sajam – ENERGETIKA 2017. najveći je godišnji regionalni skup kompanija, korporacija, preduzeća, institucija i profesionalaca u sektorima koji se bave električnom energijom, ugljem, naftom i gasom, obnovljivim izvorima energije, energetskom efikasnosnošću i rudarstvom. U istom terminu održaće se 14. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – ECOFAIR, kao i 6. Međunarodni sajam pametnih tehnologija – ISEC.

Međunarodni sajam energetike (sa UFI licencom) najveći je godišnji regionalni skup kompanija, korporacija, preduzeća, institucija i profesionalaca u sektorima koji se bave električnom energijom, ugljem, naftom i gasom, obnovljivim izvorima energije, energetskom efikasnosnošću i rudarstvom. I izlagački i konferencijski segment Sajma energetike uključuju sve tematske podnivoe – od naučno-istraživačkog rada, preko proizvodnje i eksploatacije, do obogaćivanja, distribucije, transporta, skladištenja ili neposrednog korišćenja prirodnih resursa. S razlogom nosi odrednicu međunarodne manifestacije, ali akcenat je i na njegovom tržišnom karakteru, odnosno prilici da se predstave i povežu investitori, proizvođači opreme, resorna administracija, finansijske institucije i lokalne samouprave.

Teme sajma su: Električna energija, kogeneracija, ugalj, nafta i gas, obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost, rudarstvo. Investicioni projekti u energetskom i rudarskom sektoru, zelene investicije, regionalni energetski projekti kroz regionalnu saradnju, regionalno napredovanje, poslovni sastanci kompanija i institucija regiona. Javno-privatno partnerstvo, obnovljivi izvori energije, ubrzani razvoj tržišta biomase, energetska efikasnost, grejne tehnologije, pametno upravljanje energijom, novi modeli finansiranja kroz ESCO projekte, rudarstvo Srbije i regiona.

Tržišni karakter manifestacije podvučen je činjenicom da Zapadni Balkan obuhvata energetsko tržište 23 miliona stanovnika. Najavljene su značajne investicije u energetskom i rudarskom sektoru. U Srbiji je ozvaničena liberalizacija tržišta električne energije. Najavljeni su regionalni energetski projekti kroz regionalnu saradnju. Energetsko i tržište rudarstva Srbije i regiona je od ključne važnosti i investicionog potencijala.

Na sajmu učestvuju ključni akteri energetskog i sektora rudarstva, resorne državne institucije, ključne energetske, naftne, gasne i rudarske kompanije i institucije, strukovna udruženja i profesionale institucije, proizvođači, distributeri, instalateri, zatim investitori, lokalna samouprava, finansijski provajderi i konsultanti, kao i energetski menadžeri, inženjeri i projektanti, akademske institucije, NVO i specijalizovani mediji.

U isto vreme organizuje se 14. Međjunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa ECOFAIR 2017.

Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – ECOFAIR, najveći je i najreprezentativniji skup ove vrste u regionu. Ima privredno-edukativni karakter, a posvećen je sistemima i mehanizmima zaštite životne sredine. Centralne teme su „zelena ekonomija“, industrija reciklaže i upravljanje otpadom.

Oba programa, i izlagački i stručni prateći, obuhvataju sve segmente zaštite životne sredine: zemljište, vazduh, vodu, prirodnе resursе, reciklažu, berze ekoloških usluga, lokalnu samoupravu, komunalnu opremu, nevladin sektor koji se bavi zaštitom životne sredine…

13. Međunarodni sajam – ENERGETIKA 2017. i 14. Međjunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa ECOFAIR 2017. održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije. Partneri sajma su Privredna komora Srbije i druga strukovna udruženja i institucije iz Srbije i regiona.

6. Međunarodni sajam pametnih tehnologija – iSEC ove godine se održava pod sloganom “PAMETNI I SIGURNI GRADOVI”.

iSEC je regionalno priznat sajam bezbednosti i godinama unazad stručnoj i široj javnosti predstavlja visoke tehnologije u funkciji javne i privatne bezbednosti. Digitalni i mobilni tempo života, snažan razvoj kompatibilnih tehnologija, danas utiče na sve oblasti života.

Internet ubrzano postaje deo svakodnevnog života, a istovremeno se pred savremeno društvo postavlja uslov održive-cirkularne ekonomije tj. upotrebe zelenih tehnologija i zahtev povećanja energetske efikasnosti. Zajedno, ovi globalni faktori pružaju mogućnost za implementaciju novih, dinamičnih, ali sada i pristupačnih tehnoloških rešenja, koja se međusobno sinergično povezuju u korist urbanih zajednica - Pametnih i sigurnih gradova.

Sajamska manifestacija obuhvata primenu različitih IT tehnologija - nadzor, monitoring, senzorska detekcija i merenje, automatizacija, bezbednost i softversko/hardverska pametna rešenja u okviru raznovrsnih oblasti:

• javna bezbednost

• bezbednost imovine, lica i poslovanja

• bezbednost i upravljanje kritičnom infrastrukturom

• korporativna bezbednost

• upravljanje saobraćajem

• upravljanje parkingom

• upravljanje zdravstvom

• upravljanje bezbednošću u školama

• pametne zgrade/ smart home

• upravljanje transportom

• upravljanje maloprodajom/retail rešenja

• upravljanje bankarskim uslugama

• elektronska uprava/ e-goverment

• upravljanje u hotelijerstvu

• socijalne mreže

• informaciona bezbednost

Sajam će okupiti više od 100 domaćih i međunarodnih izlagača i predstavljene kompanije iz više od dvadeset zemalja i oko 3.500 poslovnih posetilaca: proizvođača, projektanata, montažera, distributera, krajnjih korisnika, strukovnih udruženja u pomenutim sektorima iz svih regiona jugoistočne Evrope.

Bogat prateći program sajmova čine brojne konferencije, predavanja, prezentacije i paneli. Prateći konferencijski i B2B programi obradiće aktuelna pitanja zakonodavnog okvira u navedenoj tematici, izazove i mogućnosti, ali i regionalne i globalne trendove u ovim oblastima.

Očekuje se da ovaj događaj institucionalno podrže resorna ministarstva: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ministarstvo odbrane R.Srbije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Privredna komora Srbije i druga strukovna udruženja i akademske institucije, kao i specijalizovani mediji.

Sajmovi ENERGETIKA i ECOFAIR su s razlogom referentno mesto za poslovne susrete izlagača i poslovnih ljudi iz zemlje i inostranstva i zato je organizator omogućio online registraciju zainteresovanim firmama i postavljanje B2B poslovnog profila na sajtu sajmova. U svom profilu firme mogu postaviti koju tehnologiju/proizvode/usluge nude i koji vid saradnje traže.

Sajmovi ENERGETIKA, ECOFAIR i iSEC održaće se u hali 1 Beogradskog sajma od 4. do 6. oktobra 2017. a radno vreme je od 10 do 17 časova. Cene ulaznica su 250,00 din. za pojediačne ulaznice, a 100,00 din. za grupne posete (više od 20 osoba) i 100,00 din. parking po započetom satu.

Više o svemu potražite na sajtu organizatora sajmova:

Projektni tim:

Zoran Gligorić, koordinator

Tel: +381 (0)11 2655-486

e-mail: zoran.gligoric@sajam.rs

e-mail projektnog tima: energetika@sajam.rs; ekologija@sajam.rs; 112@sajam.rs

Aleksandra Nikolić, saradnik na projektu

Tel/faks: +381 (0)11 2655-305

Danica Kordić, saradnik na projektu

Tel/faks: +381 (0)11 2655-556

Sanja Ognjanović Kocić, saradnik na projektu

Tel/faks: +381 (0)11 2655-892

B2B

e-mail: visitus@sajam.rs