39. GRAFIMA – Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije
20.09.2017.

 

Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije - GRAFIMA, najznačajnije godišnje regionalno sajamsko okupljanje profesionalaca u ovim oblastima, održaće se pod svodovima Beogradskog sajma od 27. do 30. septembra 2017. Biće to 39. izdanje ove  izuzetne sajamske, privredne i umetničke manifestacije. Pod sloganom "Više boje!" centar je okupljanja svih stručnjaka čija je delatnost u vezi sa grafičkom proizvodnjom, u najširem smislu i istinsko referentno mesto za predstavljanje stranih proizvoda i izlagača na našem tržištu.

Po broju i poslovnom rejtingu izlagača i drugih učesnika, ali i po posećenosti i poslovnim aranžmanima koji se tokom samog sajma ili povodom sajma naknadno ugovore, Grafima je bez premca u ovom delu Evrope. Najveći deo poslovnih saradnika ove manifestacije dolazi iz sfere grafičke i reklamne industrije, štampanih medija, dizajna, izdavaštva, muzičke i  filmske industrije, radija i televizije, iz zemlje i inostranstva (desetak zemalja iz šireg regiona i Evrope).

GRAFIMA predstavlja proizvode, usluge, tehnička i tehnološka dostignuća u ključnim segmentima ove izrazito ekspanzivne privredne grane:

1. MAŠINE, UREĐAJE I OPREMU ZA GRAFIČKU INDUSTRIJU:

- Priprema za štampu (uređaji za unošenje, obradu i prenos podataka, mašine i oprema za izradu štamparske forme za različite tehnika štampe, programski paketi za pripremu za štampu, oprema za izradu probnih otisaka...)

- Štampa (štamparske mašine za konvencionalne štamparske tehnike, ravna ofset štampa, sito štampa, flekso štampa, tampon štampa, mašine za digitalnu štampu, digitalna štampa malog formata, digitalna štampa velikog formata...)

- Grafička dorada (mašine i opremna za knjigovezačku doradu, mašine i oprema za ambalažersku doradu, mašine i oprema za preradu papira...)

- Rezervni delovi i komponente

- Polovne grafičke mašine 

- Kontrolni i merni uređaji i oprema

- Mašine i oprema za reciklažu otpadnih materijala  

2. SIROVINE I REPROMATERIJALE:  

- Papiri, kartoni, lepenke, samolepljivi materijali

- Boje, lakovi, lepkovi

- Hemikalije za grafičku industriju

- Knjigovezački materijali  

3. PROIZVODE GRAFIČKE INDUSTRIJE:  

- Knjige, brošure, novine i časopisi

- Prospekti, katalozi, etikete, propagandni materijal

- Umetničke reprodukcije

- Ambalažni proizvodi od papira i kartona

- Papirna konfekcija i higijenski program

- Vrednosni papiri

Na sajmu se kao izlagači, prezenteri, davaoci usluga ili u drugom svojstvu pojavljuju štamparije, proizvođači, uvoznici, izvoznici i distributeri mašina, opreme i komponenata, dizajn studija, uvoznici repropromaterijala, papira, polovnih mašina...

Izlagački program Grafime po pravilu je obogaćen pratećim programom, izložbama, predavanjima i stručnim konferencijama, uz tradicionalno prisustvo i podršku udruženja, obrazovnih i strukovnih organizacija, pre svih Privredne komore Srbije, odnosno njene Grupacije grafičke industrije, akademskih ustanova... Posetiocima je na raspolaganju i veliki fond stručne literature i publikacija.

Najkvalitetnijim grafičkim proizvodima u različitim kategorijama, odnosno robnim grupama, stručni žiri Grafime i Beogradskog sajma dodeljuje već tradicionalne nagrade: Zlatni, Srebrni i Bronzani pečat. 

25. Međunarodni sajam informatičko-birotehničke opreme BIROEXPO, koji se tradicionalno održava paralelno sa Grafimom, svojom ponudom na pravi način dopunjuje sve što Grafima nudi unutar svojih sajamskih delatnosti. BIROEXPO je tematski usmeren na kancelarijsko poslovanje: od kancelarijskog nameštaja i biro mašina i pribora, preko kancelarijskog materijala, poslovne i dekorativne galanterije, do foto programa... Manifestacija je postala najznačajnije tržište u regionu, mesto na kome se promoviše i prodaje najsavremenija oprema i materijali potrebni za opremanje i rad poslovnih prostora, poslovna galanterija i reklamni pokloni.

Domaćin ovogodišnje Grafime je kompanija Biroeksim, generalni distributer kopir aparata, štampača i skenera  brenda Nashuatec, kompanije RICOH International, a u svojoj ponudi ima i sve druge proizvode ove svetske kompanije, od faks aparata do Ricoh aparata širokog formata.

Iako je Grafima koncepcijski namenjena pretežno poslovnim posetiocima, ljudima iz struke,  što se vidi i po obimu sklopljenih ili najavljenih poslova i broju izloženih mašina koje se prodaju još tokom sajamskih dešavanja,kao i oko 70 izlagača iz desetak zemalja, svakako su motiv i za sve druge zainteresovane da na licu mesta dobiju odgovor na pitanje zašto je Grafima svojevrsno merilo stanja i trendova u celokupnoj branši.

S obzirom da je grafička industrija veoma kompleksna privredna grana, direktno povezana sa drugim značajnim privrednim granama i tokovima, sajam GRAFIMA je s razlogom referentno mesto za poslovne susrete izlagača i poslovnih ljudi iz zemlje i inostranstva. Organizator je u tu svrhu preko portala obezbedio svim zainteresovanim firmama mogućnost registracije i postavljanja svog B2B poslovnog profila, u kojem mogu navesti koju tehnologiju/proizvode/usluge nude i koji vid saradnje traže. Svi profili su postavljeni online. Registracija je namenjena izlagačima i poslovnim posetiocima, isključivo aktivnim pravnim licima.

GRAFIMA i BIROEXPO se održavaju u hali 4 Beogradsko sajma. Cene ulaznica su 250 dinara za pojedinačne i 150 za grupne, a cena parkinga je 100 dinara po započetom satu. Organizator sajmova je Beogradski sajam:

11000 Beograd, Srbija

Bulevar vojvode Mišića 14

tel/fax: +381 (0)11 2655-831

e-mail: grafima@sajam.rs

e-mail: biroexpo@sajam.rs

Aleksandar Pavić, koordinator projekta

tel: +381 (0)11 2655-831

e-mail: aleksandar.pavic@sajam.rs

Ljiljana Mandić Andrejević, saradnik na projektu

tel: + 381 (0)11 2655-121

e-mail: ljiljana.andrejevic@sajam.rs

B2B

e-mail: visitus@sajam.rs

www.sajamgrafima.rs

Galerija slika: