39. MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA U BEOGRADU
16.02.2017.

 

Beogradski Sajam turizma, najveća turistička manifestacija u zemlji i jugoistočnoj Evropi, održaće se na Beogradskom sajmu od 23. do 26. februara 2017. godine. Očekuje se više od 1.100 izlagača iz 56 zemalja. Pod okriljem Sajma turizma od 2005. godine održava se i Sajam ugostiteljske opreme - HORECA, a u istom terminu održava se i Međunarodni sajam vina - BEOWINE.

Beogradski Sajam turizma skoro 40 godina ispunjava svetske standarde u poslovanju, sa izlagačima gradi partnerske odnose, a kvalitetnom ponudom i raznovrsnim dešavanjima svake godine privlači sve veći broj posetilaca. To je privredna manifestacija koja uz poslovne, okuplja i na desetine hiljada „običnih“ posetilaca. Beogradski Sajam turizma je za neke prilika da se pronađu poslovni partneri, a za druge idealni turistički aranžmani. Na jednom mestu predstavljaju se turističke agencije, savezi i organizacije, hoteli, turistički centri, vazduhoplovne kompanije, međunarodni tur operatori...

Prethodne godine na Sajmu turizma svoju ponudu predstavilo je 1.135 izlagača, a broj posetilaca premašio je 71.000. Međunarodni karakter ove manifestacije potvrđuje više od 340 inostranih izlagača iz 55 zemalja iz celog sveta.

Ove godine organizatori očekuju više od 1.100 izlagača iz 56 zemalja-Grčke, Egipta, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Slovenije, Bugarske, Indije, Mađarske, Tunisa, Nemačke… Prvi put svoje turističke potencijale predstaviće Nacionalna turistička agencija Kine, sa sedištem u Budimpešti, a posetioci će imati priliku da upoznaju i regione Ruske Federacije. Zemlja partner 39. Sajma turizma je Crna Gora. Turizam predstavlja najvažniju privrednu delatnost, a zbog prirodnih potencijala Crna Gora proglašena je ekološkom državom prepoznatljivom pod sloganom „Wild Beauty“.

Pored izlagačkog dela, kroz bogat prateći program učesnici Sajma promovisaće brojne festivale, manifestacije i važne događaje, kao i najznačajnije potencijale i planove svojih aktivnosti – prezentacije, promocije, konferencije, degustacije...

U istom terminu održavaju se još tri srodne manifestacije-13. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA, 8. Međunarodni sajam vina BEOWINE i 13. Sajam suvenira „Posetite Srbiju“.

HORECA je smotra koja objedinjuje i promoviše različite grane turističke privrede i spaja učesnike u turističko-ugostiteljskoj industriji. HORECA će od 23. do 26. februara okupiti veći broj učesnika na većem izlagačkom prostoru u odnosu na prethodna izdanja. U izlagačkom delu posetioci će moći da vide najsavremeniju opremu za kuhinje, restorane, barove i hotele, zatim sigurnosne i rezervacione sisteme, posteljinu, opremu za čišćenje, pekarski i poslastičarski program, opremu za bankete, radnu odeću i obuću, suvenire, stručnu literaturu i publikacije. Posebnu pažnju ove godine će privući proizvođači i uvoznici poznatih brendova u oblasti IT rešenja, ozvučenja i rasvete. Najsavremeniji proizvodi i usluge, kao i trendovi u načinu poslovanja, snabdevanja i funkcionisanja hotela, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata deo su ponude koja će biti prezentovana na Sajmu.

 

BEOWINE-Međunarodni sajam vina kao sastavni deo turističke privrede će predstaviti mogućnosti vinskog turizma, turističku ponudu, smeštaj i gastronomske specijalitete, kao i kompletnu opremu za vinarstvo i vinogradarstvo. Zbog značajno povećanog broja izlagača, vinari će se ove godine od 23. do 26. februara predstaviti u dve hale. Na Sajmu učestvuju najugledniji domaći i regionalni proizvođači vina, vinski podrumi, kuće vina i kompanije koje ga distribuiraju. U izlagačkom programu i na ovogodišnjoj manifestaciji biće zastupljene i rakije, koje predstavljaju istaknuti srpski brend. Stručna predavanja, prezentacije, interaktivne promocije i besplatne radionice za sve učesnike i posetioce predviđene su i u okviru pratećeg programa. Eksperti u ovlasti vinarstva razgovaraće o perspektivama i razvoju autohtonih sorti grožđa u Srbiji i proizvodnji vina, sadnom materijalu, njegovom kvalitetu, klonovima i podlogama. Zainteresovanim posetiocima predstaviće različite stilove, kao i vina za svaku priliku. Biće reči i o proizvodnji sertifikovanog organskog grožđa i zakonskim okvirima, zaštiti u proizvodnji grožđa. Na tradicionalnom takmičenju BEOWINE CHALLENGE CUP biraće se najbolja vina u osam kategorija.

Beogradski Sajam turizma će se održati u halama 1, 1a, 2a, 3, 3a i 4 Beogradskog sajma. Radno vreme 23. februara je od 10 do 18 časova, 24. i 25. februara od 10 do 19 časova i 26. februara od 10 do 17 časova. Pojedinačna ulaznica koštaće 300,00 dinara, a grupna (više od 20 osoba) će koštati 200,00 dinara. Parking se naplaćuje 200,00 dinara po započetom satu.

Organizator 39. Beogradskog Sajma turizma je Beogradski sajam:

Bulevar vojvode Mišića 14, 11000 Beograd, Srbija

Projektni tim:

Nikola Andrić

e-mail: nikola.andric@sajam.rs

Nikola Vuković

Katarina Kovačić

Dragana Kovačević

Tel. 011/2654-377, 011/2655-017, 011/2655-377

e-mail: turizam@sajam.rs

Više informacija o svemu potražite na sajtu organizatora Beogradskog sajma i sajtu Beogradskog Sajma turizma.