61. MEĐUNARODNI SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA (UFI)
12.05.2017.

 

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, elitna sajamska manifestacija takvog profila u ovom delu Evrope, počinje na Beogradskom sajmu u ponedeljak, 15. maja i trajaće do petka, 19. maja 2017. Koncepcijski akcenat Sajma tehnike je na inovacijama i novim tehnologijama, na „fabrikama budućnosti“ i industrijskoj automatizaciji, elektroenergetici i energetskoj infrastrukturi.

Pod sloganom „Tempo budućnosti“ na izlagačkom prostoru većem od 20 hiljada kvadratnih metara, okupiće se više od 500 domaćih i stranih, direktnih i indirektnih izlagača iz 30 država: BiH, Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Italije, Makedonije, Kine, Nemačke, Koreje, Rusije, Slovenije, SAD, Slovačke, Turske, Tajvana (NR Kina), Turske, Francuske, Finske, Konga Brazavil, Kanade, Kipra, Poljske, Švedske, Rumunije, Belgije, Holandije, Japana, Velike Britanije. Neke od njih, poput Češke Republike, Slovenije, Austrije i Hrvatske, predstaviće se kroz nacionalne izložbe.

Okosnicu sajamskih postavki čine izložba alata, procesne tehnike, robota, softvera i komunikacionih linija neophodnih u proizvodnim procesima svojstvenim fabrikama budućnosti, Industriji 4.0, industrijskoj automatizaciji. Posetiocima će biti predstavljena i dostignuća u sektorima elektroenergetike i termotehnike, telekomunikacija, energetske, industrijske i kućne elektronike, klimatizacije, grejanja i hlađenja, transporta i logistike.

Svesni da je inovativnost pokretačka snaga sveta, izlagači su i ove godine najavili više od 100 inovacija, noviteta, premijera ili ekskluziviteta u najrazličitijim sektorima, od alata i CNC mašina, preko mernih tehnologija, automatike i robota različitih namena, ili industrijskog i ERP softvera, pa do inovativnih rešenja i patenata upotrebljivih u svakodnevnom životu. U inovativnom segmentu većine prezentovanih industrija približno polovina prijavljenih inovacija odnosi se na domaće kompanije.

Kolika pažnja se poklanja naučno-istraživačkom sektoru govori i podatak da će se samo pod okriljem resornog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na Sajmu tehnike predstaviti čak 32 naučno-istraživačke organizacije iz Srbije. One će prezentovati svoje istraživačke projekte na kojima su radile u prethodnom projektnom ciklusu, a finansirani su od strane ovog ministarstva. Tako će Računarski fakultet Univerziteta Union prezentovati „robote i sistem za prepoznavanje govora sa pratećom dokumentacijom“, Lola institut „razvoj uređaja za trening pilota i dinamičku simulaciju leta modernih borbenih aviona i to 3-osne centrifuge i 4-osnog uređaja za prostornu dezorijentaciju pilota“, a Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu „inovativni probiotik za životinje”.

Izlagački deo Sajma tehnike dopunjava bogat prateći program koji čini veliki broj predavanja, prezentacija, demonstracija, konferencija i drugih sadržaja.

Inovativni segment Sajma tehnike biće oplemenjen i predstavljanjem svih šest timova finalista u nadmetanju za najbolju tehnološku inovaciju za 2016. u Srbiji.

Sajam tehnike i tehničkih dostignuća za posetioce otvara kapije u ponedeljak, 15. maja, u 10 časova. Radno vreme će biti od 10 do 18 časova, a poslednjeg dana sajma od 10 do 17. Sajam se održava u halama 1, 1a, 2a, 2b, 3, 3a i otvorenom prostoru Beogradskog sajma. Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, grupne 200, a za đake i studente 100 dinara. Za parkiranje putničkih automobila plaća se parking 100 dinara po satu.

Organizator Sajma tehnike je Beogradski sajam:

Dragan Zečević, koordinator projekta

Tel: +381 (0)11 3615-357

Tel/fax:+381 (0)11 2655-866

Bojana Dašić, organizator manifestacije

Tel/Fax: +381 (0)11 2655-311

Milica Tošić, administrator projekta

Tel: +381 (0)11 2655-400

e-mail: tehnika@sajam.rs

Više informacija o svemu, izlagačke prijave, prateći program i spisak izlagača potražite na sajtu Beogradskog sajma >>>

Galerija: