62. BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA - KLJUČ JE U KNJIGAMA
13.10.2017.

 

62. Međunarodni beogradski sajam knjiga održaće se na Beogradskom sajmu od 22. do 29. oktobra 2017. pod sloganom “Ključ je u knjigama”. Najveća manifestacija u regionu Jugoistočne Evrope posvećena knjizi bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih književnih i društvenih pitanja.

Neformalno poznat kao praznik knjige, Sajam knjiga svake godine ugosti najznačajnije domaće i brojne inostrane pisce i izdаvаče, koji predstаvljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju.

Važno obeležje Sajma knjiga je bogat prateći program. Kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribune, stručnoj i širokoj publici učesnici predstavljaju niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu.

Ove godine Sajam knjiga prostire se na više od 30.000 m2 izložbenog prostora, a od 25. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu će se takođe održati 48. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market“. Očekuje se učešće više od 450 domaćih i inostranih izlagača.

Zemlje počasni gosti su Nemačka, Švajcarska, Lihtenštajn i Austrija, zemlje nemačkog govornog područja. Najavljujući program ovogodišnjeg gosta Savezne Republike Nemačke na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, ambasador Nemačke u Srbiji NJ.E. Aksel Ditman izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost što su ove godine, u okviru programa „Četiri zemlje jedan jezik“, gosti Sajma knjiga zemlje nemačkog govornog područja koje će predstaviti oko 1000 knjiga svojih savremenih autora. Kao istaknute autore koji će učestvovati na ovogodišnjem sajmu, on je istakao Vladimira Kaminera i nobelovku Hertu Miler, u čiju čast će u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 23. oktobra biti održano „Veče sa Hertom Miler“.

Ovogodišnji Sajam knjiga će otvoriti austrijski publicista i pisac Karl Markus Gaus, za koga je istaknuto da se oduvek zalagao da književnost ovog dela Evrope bude prepoznata u nemačkom govornom području, a pored njega gosti sajma iz Austrije biće i spisateljice Barbi Markovi i Tereza Preauer.

Iz Švajcarske će se ove godine među učesnicima na Sajmu knjiga naći Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nađ Abonji kao i ansambl „Bern je svuda“.

Pored predstavljanja autora i dela iz zemalja koje su počasni gosti, niz tribinskih i promotivnih programa obuhvata značajne pojave i vrednosti naše književno-kulturne savremenosti i istorije, a u njihovom okviru biće upriličene značajne godišnjice:

• STEFAN PRVOVENČANI, VLADAR I PISAC: 800 GODINA OD KRUNISANJA

• 250 GODINA FILIPA VIŠNJIĆA

• 170 GODINA „GORSKOG VIJENCA“: NJEGOŠ I MI

• 150 GODINA OD SMRTI ŠARLA BODLERA

• 125 GODINA IVA ANDRIĆA

• DIS I BOJIĆ PESNIČKE ŽRTVE VELIKOG RATA (VEK OD SMRTI PESNIKA)

• 50 GODINA ROMANA „100 GODINA SAMOĆE“

• 50 GODINA ROMANA „DERVIŠ I SMRT“

• DECENIJA BEZ NIKOLE MILOŠEVIĆA I STEVANA RAIČKOVIĆA

Programska serija „Gosti u fokusu“, podrazumeva susrete sa značajnim inostranim piscima, čije je delo prisutno u našoj čitalačkoj javnosti. Pored većeg broja književnih gostiju izlagača, u programima „Gosti u fokusu“ biće predstavljeni poznati ruski pisac Jevgenij Vodolaskin i nemački pisac Marsel Bajer.

Planira se blok problemskih tribina, pod naslovom „Razgovori na platou“: „Šta da radimo s ćirilicom?“, „Njegoš i mi“, „Ivo Andrić, sporovi i nesporne stvari“, „Srbija i raspad Jugoslavije“ i „Vek genocida nad Srbima“.

Bogat i sadržajan prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. U okviru pratećeg programa biće predstavljena nova izdanja i organizovani susreti i razgovori pisaca i izdavača sa čitaocima, knjižarima, bibliotekarima i posetiocima iz zemlje i inostranstva.

Pored zemalja počasnih gostiju na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Irana, Japana, Kanade, Kine, Makedonije, Rumunije, Rusije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U okviru 62. Sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama:

• Izdavač godine

• Izdavački poduhvat godine

• Dečija knjiga godine

• Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku

• Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke

• Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip

• Nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu

• Nagrada za najlepšu dečju knjigu

• Specijalno priznanje za mladog dizajnera

Za nagrade automatski konkurišu svi izdavači i učesnici Sajma knjiga, osim kada je u pitanju Nagrada za izdavača iz dijaspore.

Pored tradicionalnih sajamskih nagrada biće uručena i nagrada „Dositej Obradović“ koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Školski dan na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak, 26. oktobra 2017. Školski dan namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima.

Ponedeljak i utorak, 23. i 24. oktobar 2017. godine su dani za porodičnu posetu, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju.

Počev od 25. zaključno sa 29. oktobrom na Beogradskom sajmu će se održati i 48. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava (hale 2B i 3A) i 3. Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market“ (hala 3).

Slogan Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava je „Obrazovana Srbija, uspešna Srbija“. Pored promovisanja učenja kao doživotnog procesa i ukazivanja na značaj školovanja i usavršavanja, izlagački program obuhvata sve što je potrebno za opremanje i rad vaspitno-obrazovanih ustanova, od predškolskih do institucija visokog obrazovanja. Bavi se svim segmentima prosvetnog sistema: formalnim i neformalnim obrazovanjem, doživotnim učenjem, transferom znanja, inkluzivnim obrazovanjem, negovanjem talenata, međunarodnom saradnjom. Izlagačka ponuda je veoma raznolika i sveobuhvatna, od školskog nameštaja i nastavnih sredstava, do školskog pribora i potrošnog materijala. Namenjen je obrazovno-vaspitnim ustanovama, predstavnicima ministarstava i lokalnih samouprava koje se bave obrazovanjem, vlasnicima knjižara, učenicima, studentima ali i širokoj publici.

Media market - Sajam informisanja, komunikacija i marketinga, uz prezentaciju medija, omogućuje i njihov neposredni susret sa brojnom publikom, jer je ova manifestacija praktično deo tradicionalnog Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. Ovaj sajam predstavlja i drugačiji okvir za komunikaciju sa partnerima-oglašivačima, marketinškim i PR agencijama, štamparima, distributerima. Omogućuje direktan „sudar“ sa konkurencijom, dijalog sa predstavnicima države, kao i B2B kontakt između pisanih i elektronskih medija.

Sajam knjiga će se održati u halama 1, 1A, 2A, 2C i 4 Beogradskog sajma, a radno vreme je 22, 27, 28 i 29. oktobra od 10 do 21 h, a od 23. do 26. oktobra radno vreme je od 10 do 20 časova.

Ulaznice za sajam koštaju 250 dinara (pojedinačne), grupne 150 din. (više od 20 osoba), porodična ulaznica za 23. i 24. oktobar košta 600 dinara, a parking se plaća 100 din. po započetom satu.

Više informacija potražite na sajtu Sajma knjiga ili kod organizatora:

Mirjana Lukić, savetnik generalnog direktora

Ljiljana Šoškić, saradnik na projektu

Nataša Panić, saradnik na projektu

Katarina Martinek, administrator

Jelena Mitrović, tehnički sekretar

Tel. +381(0)11 2655-521, 2655-329, 2655-307, 2655-229

e-mail: knjige@sajam.rs