84. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU
06.05.2017.

 

U Novom Sadu će se od 13. do 19. maja 2017. po 84. put održati Međunarodni poljoprivredni sajam, najveći agrobiznis događaj u ovom delu Evrope i veoma važno mesto susreta ponude i potražnje domaćih i stranih firmi. Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu proizvode i usluge predstaviće 1.500 izlagača iz 60 zemalja. Posetioce očekuje bogata izložba poljoprivredne mehanizacije, a pripremaju se i nacionalna izložba stoke i izložba organske proizvodnje. Međunarodni B2B poslovni susreti omogućiće saradnju preduzetnika i institucija iz različitih krajeva sveta.

Značaj Poljoprivrednog sajma potvrđuje i sve veće interesovanje izlagača, čemu u prilog govori i činjenica da je ove godine zakupljeno 10% više zatvorenog i 5% više otvorenog izlagačkog prostora u odnosu na prethodnu godinu, prema rečima generalnog direktora Novosadskog sajma gospodina Slobodana Cvetkovića. On je istakao i da je izložba mehanizacije veća za 10% nego lane, da će broj živih eksponata na izložbi stoke biti veći nego prethodnih godina, kao i da je veće interesovanje za ocenjivanje kvaliteta proizvoda i usluga. U svih 30 robnih grupa prijavljeno je više uzoraka, u odnosu na prošlu godinu.

Prvi put ove godine biće organizovana Aukcija najboljih grla iz domaćeg uzgoja, sa ciljem razvoja stočarstva i uređenja tržišta. Srpski stočari uglavnom trguju na pijacama, što nije dobro ni za njih, ni za državu. Oni ne mogu da postignu željenu cenu, država ne dobija PDV, a kupci ne dobijaju nikakvu dokumentaciju o poreklu stoke. Aukciju se ogranizuje po ugledu na one koje se priređuju u Austriji, Velikoj Britaniji ili Nemačkoj, a osnovna zamisao je da se zainteresovani kupci nadmeću po sistemu licitacije. Vlasnik će istaći svoju cenu, a kupoprodajni ugovor zaključivaće s kupcem koji je ponudio najviši iznos.

Na otvorenom i natkrivenom prostoru Novosadskog sajma, biće prikazano više od 1.500 eksponata poljoprivredne mehanizacije. Poljoprivredne mašine, traktori, kombajni, priključne mašine, oprema i delovi čine više od polovine ukupnog otvorenog izložbenog prostora na Sajmu. Među njima su i oni nagrađeni na nedavno održanim sajmovima EIMA u Bolonji i SIMA u Parizu, ali i najave noviteta za sajam Agritechnica koji ce se održati u Hannoveru, novembra ove godine. Mehanizaciju i mašine na Poljoprivrednom sajmu predstaviće kompanije koje dolaze iz Italije, Turske, Nemačke, Austrije, Slovenije, Češke i Srbije. Uz štandove na otvorenom delu Sajma izložbu će upotpuniti agropoligon na kojem će biti demonstriran rad mašina.

Najavljena je i izložba organskih i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, koja se organizuje uz podršku resornog ministarstva.

U Kongresnom centru Novosadskog sajma, koji obezbeđuje modernu infrastrukturu biće organizovane promocije, prezentacije, stučni skupovi kao i drugi poslovni događaji.

U pripremi su i novi segmenti, ali i brojni atraktivni sadržaji za posetioce, kao i tradicionalna nagradna Poklon-igra u kojoj će nagrada biti traktor Belarus 82.1 (čija je prodajna cena 20.500 eura), a darodavac je Agropanonka. Pored ovog poklona, kompanija Naftachem daruje 500 litara AdiDizela, dobrog saveznika za poljske radove.

Zemlja partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Bosna i Hercegovina. Od 13. Do 19. Maja u Hali 1 predstaviće se oko 30 firmi i kompanija, koje će uglavnom promovisati proizvode prehrambene industrije.

Generalni sponzor 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Generali Srbija lider u osiguranju poljoprivrede u Srbiji, sa preko 30% udela u osiguravanju usevai više od 50% u osiguranju životinja. Tako će do 19. maja biti aktuelna ponuda "Zaštitimo se od oluje", u okviru koje đe se odobravati popust od 20% na taj vid osiguranja. Takođe, Generali osiguranje na Sajmu organizuje nagradnu igu za sve vlasnike validnih polisa osiguranja, a nagrada je traktor John Deer.

Privredna komora Srbije, Evropska preduzetnička mreža i Novosadski sajam od 2013. godine na Poljoprivrednom sajmu organizuju međunarodne poslovne susrete AgroB2B@NSFair. Ove godine biće održani u ponedeljak, 15. maja. Očekuje se učešće više od 100 kompanija iz oko 15 zemalja. Kotizacija se ne naplaćuje, a učesnici, ukoliko nisu izlagači, treba samo da kupe ulaznicu za Poljoprivredni sajam, koja košta 600 dinara. Predstavnici preduzeća koja se prijave za učešće na AgroB2B@NSFair sajma biraju potencijalne partnere, shodno njihovim karakteristikama i iskazanom interesu za saradnju.

Radno vreme Sajma je od 9 do 19 časova, a u nedelju 14. maja je porodični dan. Cena ulaznica je 600,00 dinara za odrasle osobe, za kolektivne posete (više od 15 osoba) 400,00 dinara, za kolektivne posete đaka i studenata, decu i penzionere cena ulaznice je 200,00 dinara i poslovne ulaznice (za 3 ulaska) 1.200,00 dinara.

Više informacija o svemu potražite na sajtu organizatora Poljoprivrednog sajma:

AD NOVOSADSKI SAJAM

Hajduk Veljkova 11

21000 Novi Sad

Tel. +381(0)21/483-00-00

E-mail: info@sajam.net

SEKTOR ZA SAJAMSKU DELATNOST

Tel. +381 (0)21/483-01-02

E-mail: komerc@sajam.net

POSLOVI SA INOSTRANSTVOM

Tel. +381 (0)21/483-01-21

E-mail: ino@sajam.net

PREDSTAVNIŠTVO U BEOGRADU

Tel. +381 (0)11/362-51- 49

E-mail: biljana.segovic@sajam.net

SEKTOR ZA INTEGRISANE MARKETING KOMUNIKACIJE

Tel. +381 (0)21/483-01-32

E-mail: marketing@sajam.net

SEKTOR ZA KONGRESNE AKTIVNOSTI

Tel. +381 (0)21/483-07-77

E-mail: kongresnicentar@sajam.net

SLUŽBA ZA OCENU KVALITETA

Tel. +381 (0)21/483-01-37

E-mail: ocena.kvaliteta@sajam.net

DIREKCIJA ZA TEHNIČKU REALIZACIJU SAJAMSKIH PRIREDBI

Tel. +381 (0)21/483-07-01

E-mail: tehnika@sajam.net

Iako Novi Sad ima veoma dobro razvijenu turističku infrastrukturu i značajne hotelske kapacitete u vreme Poljoprivrednog sajma teško ćete naći smeštaj, odnosno poželjno je da to obavite dosta unapred. Privredni Imenik Srbije Vam preporučuje hotele iz nacionalnog hotelskog lanca “Prezident” i to Hotel Prezident ***** iz Novog Sada i Premier Prezident Hotel ***** iz Sremskih Karlovaca, kao odličan izbor za smeštaj u toku trajanja Poljoprivrednog sajma.

Galerija: