MAG MEDICA NOVI SAD – MAGNETNA REZONANACA
08.11.2017.

 

MAG-MEDICA je specijalistička radiološka ordinacija iz Novog Sada, specijalizovana za snimanje pacijenata magnetnom rezonancom na najnovijem aparatu za snimanje magnetnom rezonancom SIEMENS AVANTO 1,5 T. U prijatnom ambijentu ordinacije medicinsko osoblje MAG-MEDICE je uvek na usluzi pacijentima i pratiocima pacijenata.

MAG-MEDICA je jedna od retkih ordinacija u kojoj možete izvršiti MR dojki, a jedino tu možete uraditi i MR enterografiju i kolonografiju (pregledi debelog i tankog creva). Osim redovnih MR snimanja MAG-MEDICA nudi i spektroskopiju, kao i funkcionalnu MR.

Ekspertni MR pregled dojki vrši Doc. Mr sci. med. Dragana Bogdanović. MR enterografiju i kolonografiju vrši Dr Nenad Spasić, radiolog specijalista. Analizu spektra prilikom spektroskopije vrši Dr sci. Jelena Ostojić, medicinski fizičar. Ostale preglede vrši Dr Dušanka Đurić Nosek, radiolog specijalista.

APARAT MAGNETOM Avanto je 1,5 T

MAGNETOM Avanto je 1,5 Tesla sistem za magnetnu rezonancu (MR) renomiranog proizvođača medicinske opreme Siemens Medical Solutions, prvi i za sada jedini model MR skenera koji inkorporira siemensovu revolucionarnu tehnologiju totalne imaginacione matrice (Tim). Tim je prvi kalem konstruisan da obuhvati površinu celog tela sačinjen od 76 kontinuiranih kalema i 32 RF kanala.

Ovakva konstrukcija aparata omogućuje izbor pregleda a ne kalema i obezbeđuje brzo snimanje bez artefakta i bez ograničenja u obuhvatanju snimanjem, pružajući radiologu mogućnost da uradi najsloženije preglede. Tim aplikacioni sistem obuhvata niz kliničkih aplikacija u oblasti neurologije, angiologije, kardiologije, onkologije, ortopedije i pedijatrije.

Lep i funkcionalan dizajn aparata MAGNETOM Avanto čini ga prihvatljivim za svakog pacijeta. Skraćeno vreme snimanja i ulazak u mašinu stopalima takođe smanjuju napetost pacijenta koji imaju strah od zatvorenog prostora. Osim toga, novina sistema je i audio komfor, odnosno smanjenje buke pri snimanju za 97%. Zato je ovaj

MAGNETNA REZONANCA

Magnetna rezonanca (MRI) je neinvazivna, bezbolna dijagnostička metoda koja je u većini slučajeva superiorna u odnosu na druge metode. Ona radi na principu elektromagnetnih talasa, stoga nema štetnih dejstava jer ne koristi radioaktivno zračenje, kao kod CT-a ili RTG-a, tako da je snimanje magnetnom rezonancom moguće ponoviti bez ikakvog lošeg uticaja na ljudski organizam. Čak i intravenski kontrast Magnevist, koji se daje u određenim slučajevima, nema neželjenih dejstava. Snimanje magnetnom rezonancom potpuno je bezopasno za osobe bilo koje dobi, čak i za bebe i trudnice. Pacijenti koji ne mogu biti pregledani pomoću magnetne rezonance su oni koji imaju ugrađene aneurizmatske klipseve, pejsmejkere, retke modele veštačkih valvula, ili ugrađena feromagnetna strana tela. Većina drugih implantanata (veštački kuk i dr.) prave se od materijala koji nisu feromagentni, tako da nisu kontraindikacija za obavljanje pregleda.

Pre početka pregleda neophodno je da pacijent odloži sve metalne predmete (sat, sitan novac, mobilni telefon, kajiš, itd). U toku pregleda čuje se intenzivan zvuk, ali on nije štetan i potiče od vibracije kalemova koji omogućuju formiranje signala koji kompjuter prepoznaje. Da bi se pregled obavio što kvalitetnije, pacijenti se takođe mole da ostanu apsolutno mirni tokom pregleda. Pregledu može prisustvovati i roditelj ili prijatelj, ukoliko to pacijent želi. Kod osoba koje imaju strah od zatvorenog prostora ili osobe koje se uznemire prilikom snimanja, pregled se može izvršiti u blagoj sedaciji, sa mogućnošću uvođenja u opštu anesteziju uz stalno prisustvo i negu anesteziologa.

O PREGLEDIMA

MR Glave

Predstavlja zlatni standard za vizuelizaciju mozga i detekciju patoloških promena u tkivu. Pouzdana je metoda za detekciju i ranih i kasnih promena nakon infarkta, diskretnih plakova kod multiple skleroze, cista i tumora.

MR Glave + MR angiografija

Predstavlja standardni MR snimak glave koji je dopunjen angiografskim snimkom koji pruža dodatne informacije o krvnim sudovima, kao što su suženja ili proširenja (aneurizme), ali i o vaskularizaciji pojedinih struktura, kao što je tumorsko tkivo.

MR Glave + spektroskopija

Pregled koji se koristi kod sumnje na maligni tumor. Prikazuje promene u tkivu na hemijskom nivou na osnovu čega je moguće pouzdano odrediti o kom se tipu tumora radi kao i stepen njegove malignosti.

Funkcionalni MR

Metoda koja detektuje moždanu aktivnost i prikazuje mape mozga: centar za govor, vid, sluh, motorne zone i na taj način precizno prikazuje koji su moždani centri zahvaćeni tumorskim rastom ili se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini. Ovo je izuzetno značajno za adekvatno planiranje neurohirurške intervencije, da bi oštećenje zona važnih za normalno funkcionisanje čoveka bilo što manje, a život pacijenta nakon operacije kvalitetniji.

MR Hipofize

Pregled glave koji je usmeren na hipofizu – žlezdu koja lučenjem hormona kontroliše rad endokrinog sistema organizma.

MR Vrata

Pregled mekih tkiva vrata.

MR dojki

Ovaj pregled pomaže u ranoj dijagnostici cista i različitih vrsta tumora. Pomoću kontrastnog snimanja moguće je precizno određivanje tipa i „stejdžing“ tumora.

MR kičme (jedan segment ili cela kičma)

U svrhe ovog pregleda kičma je podeljena na tri segmenta – vratnu (cervikalnu), grudnu (torakalnu) i lumbo-sakralnu kičmu. Segment koji ćete snimati zavisi od lokalizacije patološkog procesa koji želimo da prikažemo. Ova metoda predstavlja zlatni standard za prikazivanje stanja kičmene moždine i njene korenove i njenog odnosa sa koštanim delom kičmenog kanala, kao i sa međupršljenskim diskovima. Takođe prikazuje međupršljenske zglobove.

MR abdomena

Pregled kojim se vizuelizuju parenhimatozni organi abdomena (jetra, slezina, bubrezi), ali i limfni čvorovi i nadbubrežne žlezde. Za ovaj pregled potrebna je priprema koja podrazumeva da ne jedete niti pijete kafu minimalno četiri sata pre pregleda.

MR abdomena + holangiopankreatografija (MRCP)

Pregled kao prethodni koji je dopunjen holangiopankreatografijom kojom se prikazuju žučni putevi u jetri i van nje, kao i pankreatični kanal. Priprema je ista kao i za pregled abdomena.

MR karlice

Pregled kojim se prikazuju završni deo debelog creva, prostata, mokraćna bešika, materica i njen grlić, jajnici i limfni čvorovi. Muskuloskeletni sistem Obuhvata snimanje jednog zgloba kojim je omogućeno prikazivanje ne samo koštanih struktura, već i mišića, ligamenata i hrskavice, odnosno mekih tkiva. Ova metoda je od neprocenjivog značaja kod planiranja bilo koje vrste ortopedskog tretmana.

MR Enterografija Pregled debelog i tankog creva.

Neophodna je priprema dan ranije, koja se sastoji u sledećem: laka hrana (supice, dvopek) i biljni čaj za pražnjenje creva tipa bekunis ili slično. Sam pregled traje nešto duže od dva sata sa ukupno tri ulaska u aparat, dok je između ulazaka u aparat potrebno popiti do 2 litre rastvora manitola (koji će biti pripremljen za Vas u ordinaciji). Ovaj pregled vrši se samo subotom.

MR Kolonografija Pregled debelog creva.

Neophodna je podjednaka priprema kao za ENTEROGRAFIJU. Ovaj pregled se takođe vrši samo subotom.

Radno vreme ordinacije MAG-MEDICA je od 8 do 20 časova radnim danima, a subotom od 8 do 14 časova.

MAG-MEDICA nudi popust 10% za online zakazivanje, a za penzionere mogućnost plaćanja u 3 mesečne rate.

Više informacija o svemu, cenovnik usluga i zakazivanje pregleda možete pronaći na sajtu ordinacije MAG-MEDICA ili preko kontakt telefona:

21000 Novi Sad, Futoška 107

Tel: 021/494-144

Tel: 021/472-9970

Mob: 060/511-5400

E-mail: kontakt@mag-medica.rs