Međunarodni sajam lova, ribolova i sporta - LORIST
28.09.2017.

 

U Novom Sadu će se od 3. do 8. oktobra održati jubilarni 50. Međunarodni sajmovi lova, ribolova i sporta – LORIST. Pola veka zvaničnog trajanja, Međunarodni sajmovi LORIST dočekuju sa novom koncepcijom kreiranom za petogodišnji period, sa ciljem da se LORIST pozicionira kao centralni događaj za stručnu javnost i široku publiku u oblastima koje utiču na održivo upravljanje prirodnim resursima Dunavskog regiona: turizam, lovstvo, ribolov, ekologija, šumarstvo i sport, ali i da se održi jaka spona sa Sajmom turizma geografski usmerenim na Dunavski region, koji se održava u istom terminu.

Međunarodni sajmovi LORIST okupljaju sve značajnije predstavnike, uvoznike i brendove osnovne i prateće opreme za sportski lov i ribolov, boravak u prirodi, sport i rekreaciju. Godinama unazad ova priredba uvrštava se u red najznačajnijih u ovom delu Evrope, a bogatstvu doživljaja učesnika i posetilaca iz zemlje i regiona, doprinose segmenti posvećeni hortikulturi, ekologiji i zaštiti životne sredine.

U maksimalno iskorišćenim izložbenim prostorima sajamskih hala direktno će se predstaviti više od 400 izlagača iz 11 država: Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Indije, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske, Rumunije, Slovenije i Srbije.

Povodom jubileja Sajma lova i ribolova, biće priređena Izložba trofeja, koja je poslednji put organizovana 1996. godine. Biće izloženi najznačajniji nacionalni eksponati, koji će se ocenjivati po CIC pravilima. 

Sadržina izlaganja:

• Lovačko i lično naoružanje

• Lovačka municija

• Lovački pribor, oprema, odeća i obuća

• Ribolovački pribor, oprema, odeća i obuća

• Sportska i kamp oprema

Okosnica jubilarnog 50. Međunarodnog sajma turizma biće Dunavski region koji karakteriše širok spektar kompleksnog i raznolikog istorijskog nasleđa, kultura, religija, tržišta, zajednica i država, što je motivisalo opredeljenje da upravo on bude geografski, ali i kontekstualni okvir za razvoj grupe sajmova LORIST. Od ove godine se koncepcijski redefiniše u Sajam receptivnog turizma u čijem centru je turista za kojeg se kreira ponuda zasnovana na savremenim motivima, očekivanjima i iskustvima.

Učesnici na Sajmu su svi koji rade u turizmu i za turizam, a na Sajmu u Novom Sadu prioritetno se afirmišu:

• Zdravstveni turizam/spa i velnes

• Turizam regija, gradova i opština

• Gastro i etno turizam

• Ruralni turizam

• Nautički turizam

• Planinski turizam

• Tematske rute

• MICE turizam

• Turizam specijalnih interesovanja

Posebno mesto, kao učesnici, imaju i svi koji rade u funkciji turizma: Turoperateri, agencije, obrazovne institucije, učesnici u HORECA lancu, turistički mediji i blogeri, transportne kompanije itd.

Stručnu javnost očekuju značajni međunarodni skupovi i B2B susreti. Već prvog dana Sajma turizma Novosadski sajam i Dunavski centar za kompetenciju organizuju konferenciju “Dunav – nove perspektive”, koja će okupiti 15 predavača, eksperata u oblasti turizma iz regiona.

Zemlja partner Sajma turizma je Crna Gora. Rekordna turistička sezona produžena je nastupom na Sajmu u Novom Sadu. Uz Nacionalnu turističku organizaciju predstaviće se i lokalne, kao i opština Tivat, a biće prdstavljena ponuda primorja, srednjeg i severnog dela Crne Gore.

Na Sajmu će nastupiti i Pokrajinska Vlada sa četiri sekretarijata – za privredu i turizam, za urbanizam i zaštitu životne sredine, poljoprivredu i za sport i omladinu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine će nastupom skrenuti pažnju na značaj rezervata prirode i zaštićena prirodna dobra, kao i na značaj i potencijal povezivanja lovnog i eko turizam.

Generalni sponzor sajmova je kompanija Generali iz Beograda.

Preduzeće VOJVODINAŠUME će nastupom na Loristu predstaviti lovstvo, šumarstvo, ribarstvo, ali i turizam i to na Sajmu turizma u Hali „Master”.

Dan šumara će biti u četvrtak, 5. oktobar, ribolovački dan je petak, 6. oktobar, a dan lovaca biće subota, 7. oktobar.

Na samom ulazu u Novosadski sajam, u Auli, biće organizovani Sajam hortikulture i Sajam „Eko svet“, koji ove godine obeležava 25 godina postojanja. Izložba baštenskog i saksijskog cveća, sadnica voća, listopadnog i zimzelenog drveća, travnatih podloga, sadnica ukrasnog žbunja glavna su obeležja Sajma hortikulture.

Posetioci će imati prilike da se upoznaju sa predlozima za aranžiranje cveća, kao i rešenjima za pejzažnu i hortikulturalnu arhitekturu. Osnovna tema na Sajmu "Eko-svet" su očuvanje životne sredine i vraćanje prirodi. Ta priredba je jedinstvena prilika da na jednom mestu budu predstavljene savremene tehnologije, ekološki standardi i inovativnosti, koje će unaprediti odnos prema zaštiti životne sredine. Aula Novosadskog sajma biće svojevrsna bašta u kojoj će izlagati učesnici sajmova hortikulture i ekologije. Priredbu će upotpuniti brojne edukativne radionice i predavanja, a moći će da se dobiju korisne informacije o sadnji, negovanju i održavanju zelenila i cveća.

Od 5. do 8. oktobra održaće se i 8. Međunarodni sajam konjarstva. Sajam konjarstva i sersana afirmiše konjarstvo i konjički sport kao i segmente koji prate te discipline. Poseban doživljaj čine konjička takmičenja koja okupljaju profesionalne džokeje i majstore vožnji zaprega. Međunarodni foto konkurs “Konjarstvo 2017”, biće organizovan u saradnji sa Foto, kino savezom Vojvodine. Pravo učešća imaju svi koji se bave fotografijom, a rezultati konkursa biće objavljni tokom Sajma.

Sajam sporta održaće se od 5. do 7. oktobra. Na Sajmu sporta, koji je segment sajmova LORIST, pripremaju se takmičenja na otvorenom prostoru i u halama, a uz sportska nadmetanja i demonstacju sportskih veština, integrisani su i edukativni segmenti namenjeni rekreativcima i profesionalnim sportistima.

Sajamovi lova, ribolova, hortikulture i ekologije traju od 3. do 8. oktobra, dok se sajmovi turizma i sporta održavaju od 5. do 7. oktobra, a Sajam konjarstva dan duže, do 8. oktobra.

Cene ulaznica su 300 dinara, za kolektivne posete (više od 15 osoba) 200 dinara, kao i za decu, panzionere i kolektivne posete škola i fakulteta. Poslovne ulaznice takođe su 200 dinara, a stalne ulaznice za sajam turizma i sajam sporta su 950 dinara. Zakup numerisanog parking mesta na Novosadskom sajmu u rezervisanoj zoni košta 2.400 dinara.

Za više informacija posetite sajt Novosadskog sajma ili se obratite organizatoru:

Hajduk Veljkova 11, 21000 Novi Sad, Srbija

Telefon: +381(0)21 483-00-00

e-mail: info@sajam.net

SEKTOR ZA SAJAMSKU DELATNOST

Telefon: +381(0)21 483-02-50

e-mail: komerc@sajam.net

PREDSTAVNIŠTVO U BEOGRADU

Tel. +381 (0)11 362-51- 49

e-mail: biljana.segovic@sajam.net

SEKTOR ZA INTEGRISANE MARKETING KOMUNIKACIJE

Telefon: +381(0)21 483-11-32

e-mail: marketing@sajam.net

SEKTOR ZA KONGRESNE AKTIVNOSTI

Telefon: + 381 (0)21 483-07-77

e-mail: kongresnicentar@sajam.net

SLUŽBA ZA OCENU KVALITETA

Tel. +381 (0)21 483-01-37

e-mail: ocena.kvaliteta@sajam.net

DIREKCIJA ZA TEHNIČKU REALIZACIJU SAJAMSKIH PRIREDBI

Tel. +381 (0)21 483-07-01

e-mail: tehnika@sajam.net

Galerija slika: