Prestanak rada .YU domena u Srbiji
01.01.1970.

 

U skladu sa odlukom ICANN-a (Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve) u ponoć 30. septembra 2009 godine prestaje sa radom .YU domen u Srbiji.

S tim u vezi Registar nacionalnog Internet domena Srbije-RNIDS u saopštenju na svom sajtu daje određene preporuke kako bi se izbegli eventualni problemi povodom prestanka sa radom .YU domena.

RNIDS tako preporučuje korisnicima interneta da obavezno urade sledeće poslove:

- Ukoliko još uvek koriste e-mail adresu sa .YU u dogovoru sa svojim internet provajderom treba da promene adresu na .RS i zatim izvrše podešavanja svog programa za prijem elektronske pošte (parametre koji se odnose na e-mail adresu i POP3 i SMTP servere)

- Ukoliko kao firma koristite .YU domen u svojoj internet adresi potrebno je da registrujete .RS domen i zatim izvršite podešavanje DNS zapisa i konfigurisanje svih internet servisa tako da koriste Vaš novi .RS domen

Takođe je potrebno da dosadašnji korisnici .YU domena obaveste svoje poslovne partnere o promeni kontakt podataka na internetu (adrese internet prezentacije i e-mail adrese) ali da to isto učine sa ostalima kao što su banke, forumi, mejling liste, internet baze podataka i slično.

Prema našem starom običaju još uvek je u saobraćaju ostalo oko 4.000 .YU domena, a u registru .RS domena trenutno ima oko 50.000 adresa. Inače RNIDS je uputio molbu ICCAN za dodatnim produženjem .YU domena i neće samoinicijativno gasiti .YU zonu, pre nego što to uradi ICANN sam ili zvanično zatraži od RNIDS-a.

Izdavač Privrednog Imenika Srbije poziva sve privredne subjekte iz Srbije da preko obrasca za ažuriranje dostave sve podatke od značaja za bazu podataka Privrednog Imenika Srbije i isti će u najkraćem roku biti ažurirani i zatim objavljeni u svim izdanjima izdavača potpuno BESPLATNO.

Obrazac za ažuriranje podataka>>>

Saopštenje RNIDS-a>>>