SAJAM ETNO HRANE I PIĆA
16.11.2017.

 

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grada Beograda, na Beogradskom sajmu se od 22. do 25. novembra 2017. održava 12. Sajam etno hrane i pića, regionalna smotra prehrambenih proizvoda namenjenih tržištu, pripremljenih po tradicionalnim receptima, na tradicionalni način. Reč je o nacionalnim specijalitetima, proizvodima karakterističnim za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina. Proizvođači će predstaviti svoje proizvode samostalno ili uz podršku Privredne komore Srbije i Zadružnog saveza Srbije, državnih institucija, lokalnih samouprava, različitih udruženja, turističkih organizacija.

Manifestacija afirmiše tradicionalne proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji treba da postanu i nezaobilazni element turističke ponude. Radi se o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje. Cilj je utemeljenje robne marke etno proizvoda, odnosno brendiranje tradicionalnih proizvoda.

Na ovoj najznačajnijoj regionalnoj smotri tradicionalnih i reprezentativnih prehrambenih proizvoda, izlagači će predstaviti više od dve hiljade različitih proizvoda, nacionalnih specijaliteta. Oni su karakteristični za uža geografska područja, a većina namirnica izrađuje se ručno, od organski gajenih sirovina, po posebnim recepturama i u ograničenim količinama. Na Sajmu etno hrane i pića predstaviće se i proizvođači opreme za čuvanje i pakovanje tradicionalnih proizvoda.

Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvuju i proizvođači iz Grčke, Indije, Republike Srpske i drugih zemalja.

Sajam se održava pod sloganom „Utemeljenje robne marke etno proizvoda“. Ideja je da se afirmišu tradicionalni proizvodi kao prvorazredni tržišni i izvozni artikli, ali i da se promovišu brojni proizvodi koji su neformalno već deo domaće turističke ponude. To podrazumeva povećanje broja proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, poput leskovačkog ajvara, kačarskog ili homoljskog meda, duvan-čvaraka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica, vurde, banice, vrtke, različitih džemova, slatka, kitnkeza, kisele zimnice, suvomesnatih specijaliteta, mlečnih proizvoda, sireva, meda, čajnih mešavina, sušenog voća, pekarskih proizvoda, vina, rakije. Reč je o proizvodima kojima je potreban sistemski stimulans da bi postali brend i robna marka i profitabilan izvozni artikal.

U važne aspekte manifestacije spada i predstavljanje proizvođača zbog potencijalnog zaključivanja kupoprodajnih ugovora sa kupcima iz Srbije i inostranstva, pronalaženje investitora za proizvodnju, ambalažu i plasman etno proizvoda, edukacija proizvođača iz oblasti standardizacije, upoznavanje tržišta sa specifičnim proizvodima, promocija etno hrane i pića i tradicionalnog načina pripremanja prehrambenih proizvoda, kao dela kulturnog identiteta naroda.

Jedan od najatraktivnijih segmenata priredbe je predstavljanje i promocija organske hrane, pića i prirodne vode, njihovog ekološkog tretmana, kao i opreme za proizvodnju i čuvanje.

Manifestacija je prvenstveno namenjena poslovnim posetiocima: distributerima, dobavljačima koji snabdevaju hotele i trgovinske lance, vlasnicima restorana i trgovinskih radnji, profesionalnim gastronomima, kupcima iz inostranstva.

U toku Sajma svake godine se organizuje i bogat stručni prateći program, u okviru koga se predstavljaju proizvođači, ali i teme značajne za unapređenje i zaštitu tradicionalne proizvodnje. Na štandovima regionalnih komora i u etno-dvorištu se organizuje čitav niz promocija etno proizvoda.

Kao i svake godine, stručni žiri proglasiće najbolje proizvode u više robnih grupa, a samo jedan će poneti prestižno priznanje: „Sajam etno hrane i pića – robna marka iz Srbije 2017. godine“.

Sajam etno hrane i pića održaće se u hali 3 Beogradskog sajama. Organizator je Beogradski sajam:

Bulevar vojvode Mišića 14, 11000 Beograd, Srbija

Mirjana Lukić

tel: +381 (0)11 2655-229

fax: +381 (0)11 2655-419

Nataša Panić

tel: +381 (0)11 2655-307

fax: +381 (0)11 2655-401

e-mail: etnohrana@sajam.rs