Održan poslovni forum „Srbija-Ukrajina“ u Privrednoj komori Vojvodine
16.05.2017.

 

Treći po redu poslovni forum „Srbija-Ukrajina“, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS), Privredne komore Vojvodine (PKV), Ukrajinske trgovinsko-industrijske komore i Vojvođanskog metal klastera (VMC), održan je u ponedeljak, 15. maja 2017. godine u PKV, a pod okriljem 84. međunarodnog sajma poljoprivrede. Tema ovogodišnjeg poslovnog foruma, koji je okupio više od 60 privrednika iz Ukrajine i Srbije, je proizvodnja i trgovina poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, kao i poljoprivredom mehanizacijom.

Poslovni forum „Srbija-Ukrajina“ otvorio je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević koji je istakao da je današnji skup sjajna prilika za produbljivanje postojeće saradnje srpskih i ukrajinskih privrednika, ali i za uspostavljanje nove.

„Verujem da će srpski i ukrajinski privrednici pronaći mnogo novih šansi saradnje, mnogo novih ulaganja, investicija i ukrajinskih privrednika u Srbiji i srpskih u Ukrajini. Pokrajinska vlada je tu da podrži današnji forum, privrednike i jedne i druge zemlje, da prodube svoje odnose, da ih podignu na viši nivo. Jedan od glavnih prioriteta ove Pokrajinske vlade jeste brži ekonomski razvoj i sigurno da ovakvi susreti privrednika iz različitih zemlja, pomažu ostvarenju tog cilja“, rekao je Milićević.

Kao krajnji cilj poslovnog foruma „Srbija-Ukrajina“, potpredsednik PKS Miroslav Miletić istakao je potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom. „Imajući u vidu značaj manifestacije, ovo je prilika da se govori o načinu kako pospešiti poslovnu saradnju, ali ujedno i odlična prilika da se institucijama ukaže na određene problematike koje usporavaju poslovanje, i uvoz i izvoz, između kompanija sa obe strane, tako da verujem da ćemo posle ovog foruma biti na korak ka potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom, što je praktično i krajnji cilj“, rekao je Miletić.

Da je uspeh moguć, samo uz zajedničko delovanje svih interesnih strana, podsetio je predsednik PKV Boško Vučurević. „Jedino udruženi u ostvarivanju zajedničkog cilja – jačanje poslovanja privrednih subjekata i njihovo povezivanje sa privrednicima u zemlji i inostranstvu, možemo doprineti razvoju celokupne privrede u Republici Srbiji. PKS i PKV čine jak, jedinstveni komorski sistem koji će organizovanjem upravo ovakvih zajedničkih aktivnosti, u direktnom kontaktu sa privrednicima doprineti ekonomskom jačanju zemlje“, rekao je Vučurević.

Potpredsednik Ukrajinske trgovinsko-industrijske komore Valerij Korolj izrazio je nadu da će ovaj forum biti uspešan i da će povezati poslovanja privrednika iz obe zemlje. „Ovim forumom pospešićemo trgovinsku razmenu između Srbije i Ukrajine. Ukrajina sada daje velike mogućnosti, privlači velike investicije i to je velika šansa i za srpske privrednike da dođu u Ukrajinu“, naglasio je Korolj.

Prisutnima se obratio i ambasador Ukrajine u Republici Srbiji Nj.E. Oleksandar Aleksandrović, kao i predstavnik Ukrajinske trgovinsko-industrijske komore u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori Vladimir Ribić koji je istakao da će „fokus aktivnosti Ukrajinske trgovinsko-industrijske komore biti usmeren na podršku pre svega sektoru malih i srednjih preduzeća“. Ribić je dodao da na današnjim bilateralnim razgovorima, u okviru događaja „AgroB2B2017“ na Novosadskom sajmu, učestovati 17 kompanija iz Ukrajine.

Poslovnom forumu „Srbija-Ukrajina“, pored privrednika iz obe zemlje, prisustvovali su i menadžer Vojvođanskog metalskog klastera Zoran Pekez sa saradnicima i članovima Klastera, savetnik ambasadora Ukrajine u Republici Srbiji Igor Vinokurov, predstavnici ukrajinskog grada Lavova, predstavnici Privredne komore Timiš iz Temišvara, Produktna berza, kao i delegacije PKS i PKV.

Više o ovome i povezanim sadržajima potražite na sajtu Privredne Komore Vojvodine >>>