63. MEĐUNARODNI BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA
17.10.2018.

 

Međunarodni beogradski sajam knjiga održaće se na Beogradskom sajmu od 21. do 28. oktobra 2018. godine, pod sloganom „Radost čitanja“. Regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi je mesto na kojem će svi izdavači iz Srbije i najugledniji izdavači iz regiona predstaviti svoju godišnju izdavačku produkciju. Sajam knjiga je istovremeno prilika izdavačima, autorima, knjižarima, bibliotekarima, distributerima knjiga, kompanijama za multimediju i drugim akterima, da uspostave kontakte, razmene iskustva, sklope poslovne dogovore i ostvare druge vidove poslovne i kulturne saradnje.

Pored izlagačkog, na Sajmu se organizuje i bogat prateći program: konferencije, okrugli stolovi, susreti s piscima, tribine i radionice. Za posetioce, ljubitelje pisane reči, Sajam knjiga je jedinstvena prilika da na jednom mestu pronađu i uz posebne sajamske popuste kupe knjige koje ih zanimaju, kao i da upoznaju omiljene i otkriju nove autore i prisustvuju na nekom od brojnih programa.

Ovogodišnji „Grad gost” je grad Niš, a Kraljevina Maroko je prva arapska zemlja koja ima čast da bude počasni gost na ovom značajnom događaju.

Učešće Kraljevine Maroko na ovogodišnjem Sajmu knjiga obeležiće produkcija marokanskih književnih dela, izdanja najznačajnijih nacionalnih izdavača, kao i serija tribina na štandu izgrađenom u originalnom marokanskom stilu, na kojima će govoriti istaknuti i nagrađivani marokanski književnici i mislioci poput prof. Tahar Ben Želun dobitnik Gonkurove nagrade, dr Abdela Busufa i Sane Šairi.

Sajam knjiga će i ove godine omogućiti posetiocima da se sretnu sa piscima, kritičarima i teoretičarima koji pripadaju našoj, ali i inostranoj književnosti, kao što su slovenački pesnik Robert Simonišek, američki pisac Piter Bret, portugalski pisac Valter Ugo Mai i peruanski pisac i novinar Santjago Ronkaljolo.

U okviru 63. Sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama:

• Izdavač godine

• Izdavački poduhvat godine

• Dečija knjiga godine

• Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku

• Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke

• Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip

• Nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu

• Nagrada za najlepšu dečju knjigu

• Specijalno priznanje za mladog dizajnera

Za nagrade automatski konkurišu svi izdavači i učesnici Sajma knjiga, osim kada je u pitanju Nagrada za izdavača iz dijaspore.

Pored tradicionalnih sajamskih nagrada biće uručena i nagrada „Dositej Obradović“ koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Pored Sajma knjiga, od 21. do 28. oktobra će biti održan i 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market“.

„Obrazovana Srbija, uspešna Srbija“ je slogan Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava. Pored promovisanja učenja kao doživotnog procesa i ukazivanja na značaj školovanja i usavršavanja, izlagački program obuhvata sve što je potrebno za opremanje i rad vaspitno-obrazovanih ustanova-od predškolskih do institucija visokog obrazovanja. Izlagačka ponuda je veoma raznolika i sveobuhvatna, od školskog nameštaja i nastavnih sredstava, do školskog pribora i potrošnog materijala. Namenjen je obrazovno-vaspitnim ustanovama, predstavnicima ministarstava i lokalnih samouprava koje se bave obrazovanjem, vlasnicima knjižara, učenicima, studentima ali i širokoj publici.

Osnivač Beogradskog sajma knjiga je Grad Beograd, manifestacijom rukovodi Odbor Sajma knjiga, a izvršni organizator je preduzeće Beogradski sajam. Sajam se tradicionalno održava u oktobru, u halama 1, 1a, 2 i 4 Beogradskog sajma, na površini od 30.000m2. Sajam traje 8 dana od 21. do 28. oktobra 2018. Školski dan na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak, 25. oktobra 2018. godine. Pojedinačne ulaznice koštaće 250, a grupne 150 dinara. Sajam knjiga je otvoren za posetioce u nedelju 21. oktobra od 10 do 21, od 22. do 25. oktobra radno vreme je od 10 do 20, a od 26. do 28. oktobra od 10 do 21 čas.

Bulevar vojvode Mišića 14, 11000 Beograd, Srbija

Projektni tim:

Mirjana Lukić, savetnik generalnog direktora

Ljiljana Šoškić, saradnik na projektu

Katarina Martinek, administrator

Jelena Mitrović, tehnički sekretar

Tel. +381 11 2655-521, 2655-329, 2655-229

e-mail: knjige@sajam.rs

www.sajam.rs