JUBILARNI 90. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM NA NOVOSADSKOM SAJMU
15.05.2023.

 

U godini u kojoj Novosadski sajam slavi 100 godina postojanja, održaće se od 20. do 26. maja 2023. jubilarni 90. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Ova priredba, koja odnedavno nosi znak Najbolje iz Vojvodine, je najveća i najznačajnija smotra agrara u ovom delu Evrope. Okupiće sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana oslonjenih na poljoprivredu iz Srbije, regiona i celog sveta.

Na Novosadskom sajmu istovremeno se prezentuju najnovija tehnička i tehnološka dostignuća u agraru, primena nauke u poljoprivredi, izložbe organske hrane, kao i one sa oznakama geografskog porekla, bogatstvo domaćeg genofonda, najsavremenija poljoprivredna mehanizacija, proizvodi i usluge iz najudaljenijih krajeva sveta.

Istovremeno se, najaktuelnije teme iz oblasti agrara, obrađuju kroz stručne skupove, okrugle stolove, edukacije i prezentacije, sa posebnim osvrtom na unapređenje znanja i primere dobre prakse. Poslovna okupljanja, podrazumevaju i sustrete sa privrednim, naučnim i političkim delegacijama, ali i direktne B2B sastanke privrednika iz celog sveta.

Zemlja partner Poljoprivrednog sajma je Italija koju će na sajmu predstavljati 21 firma, a najznačajni sponzori su Globos osiguranje kao generalni sponzor, Banka Poštanska Štedionica, Al Dahra, Telekom Srbija. Pokrovitelji sajma su Vlada Republike Srbije, Pokrajinska Vlada i Grad Novi Sad.

Na 90-tom Međunarodnom poljoprovrednom sajmu pored Srbije učešće je potvrdilo još 25 zemalja: Grčka, Rumunija, Belorusija, Bugarska, Severna Makedonija, Belgija, Turska, Rusija, Italija, Kina, Danska, BiH, Češka, Španija, Mađarska, Nemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Angola, Poljska, Holandija, Crna Gora, Francuska i Indonezija. Internacionalni karakter potvrđuje i 14 najavljenih kolektivnih izložbi iz Italije, Španije, Kine, BiH, Česke, Mađarske, Indonezije, Holandije, Poljske, Crne Gore, Angole, Rumunije, Belorusije i Rusije.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, tradicionalno je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, najveće izložba tog tipa na Balkanu, od pre nekoliko godina i Izložbe genetskih potencijala. Godinama podržava i Izložbu organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom “Srpski kvalitet“ i kraft piva. Kao i prethodnih godina, Ministarstvo će aktivnosti predstaviti na štandu u Hali Master.

Jedna od najinteresantnijih je Izložba poljoprivredne mehanizacije u kojoj učestvuju članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, one koje to nisu, ali i izlagači iz inostranstva. Darodavci u Poklon-igri za posetioce sa kupljenim ulaznicama, kompanije Agropanonka MTZ Finke, MBV i KITE doo, su ove godine pripremili pet poklona, a ujedno izlažu mehanizaciju, mašine i opremu.

Najskuplji traktor na Sajmu će biti  traktor Case IH Steiger 500, po ceni od 462.000 evra+PDV, a biće izložen na štandu Agromarket Machinery.  Specijalizovani kombajn Grimme REX 6200 kompanije ITN Group Agroteh, čija je osnovna cena 670.000 evra+PDV, i najavljena je premijera žitnog kombajna, guseničara Fendt IDEAL 8, koji će biti ujedno i najskuplji žitni kombajn na Sajmu čija je vrednost oko 700.000 evra+ PDV izlagač je InterAgrar. 

Komisije za ocenjivanje kvaliteta proizvoda i usluga, u susret jubilarnom, 90. međunarodnom poljoprivrednom sajmu rade na vrednovanju uzoraka u 30 robnih grupa. Ove godine je pristiglo 40 prijava za „Najbolji u agrobiznisu“, a za ovo laskavo priznanje prijavile su se firme i kompanije iz Srbije i Regiona. Priznanja najboljima u svim kategorijama robnih grupa za ocenjivanje kvaliteta, biće uručena u Kongresnom centru i na Manježu Novosadskog sajma, a posebna čast ukazana na Večeri šampiona.

Ulaznice za Poljoprivredni sajam za odrasle košta 700 dinara, za kolektivne posete 500 dinara, za kolektivne posete đaka i studenata 350 dinara. Jednodnevna parking ulaznica košta 550 dinara.

Za više informacija posetite sajta Novosadskog sajma ili kontaktirajte organizatora:

AD NOVOSADSKI SAJAM

Hajduk Veljkova 11 21000 Novi Sad

Telefon: +381(0)21/483-00-00

E. pošta: info@sajam.net

SEKTOR ZA SAJAMSKU DELATNOST

Tel. +381 (0)21/483-01-02

E. pošta: komerc@sajam.net

POSLOVI SA INOSTRANSTVOM

Tel. +381 (0)21/483-01-21

E. pošta: ino@sajam.net

KANCELARIJA U BEOGRADU

Tel. +381 (0)11/362-51- 49

E. pošta: biljana.segovic@sajam.net

SEKTOR ZA INTEGRISANE MARKETING KOMUNIKACIJE

Tel. +381 (0)21/483-11-32

E. pošta: marketing@sajam.net

SEKTOR ZA KONGRESNE AKTIVNOSTI

Tel. +381 (0)21/483-07-77

E. pošta: kongresnicentar@sajam.net

SLUŽBA ZA OCENU KVALITETA

Tel. +381 (0)21/483-01-37

E. pošta: ocena.kvaliteta@sajam.net

DIREKCIJA ZA TEHNIČKU REALIZACIJU SAJAMSKIH PRIREDBI

Tel. +381 (0)21/483-07-01

E. pošta: tehnika@sajam.net