Sajam knjiga, Izložba umetnosti i Sajam obrazovanja na Novosadskom sajmu
05.03.2018.

 

Međunarodni sajam knjiga i 23. Međunarodna izložba umetnosti ART EXPO, održavaju se na Novosadskom sajmu od 7. do 12. marta, a od 8. do 10. marta održaće se i 13. Međunarodni sajam obrazovanja-PUTOKAZI. Prema rečima organizatora očekuje se nastup više od 150 izlagača iz 7 zemalja.

Sajam knjiga će u 2018. godini okupiti izlagače iz oblasti književnosti, izdavaštva i medija, promovisaće bibliotečku struku, srpske izdavače iz regiona, izdavače na jezicima nacionalnih zajednica... Posetioci će imati priliku da vide premijerna izdanja, brojne promocije, izložbe i festivale, učestvuju u nagradnoj igri i koriste značajne popuste za kupovinu omiljenih naslova.

Noviteti na Sajmu knjiga će biti nastup Andrićevog instituta, predstavljanje Ženskog manastira Sv. Jelisavete u Minsku, dani ruske kulture, izložba neobičnih i retkih knjiga Udruženja „Adligat“, izložba Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji Narodne biblioteke u Kraljevu, sveslovenski dani kulture i bogat program koji će u Hali „Master“ realizovati Radio Televizija Vojvodine.

Književna manifestacija „Dani Laze Kostića“, istoimena nagrada za književno stvaralaštvo, Nagrada za izdavački poduhvat godine i specijalna priznanja su deo programa na Sajmu knjiga. Nagrada „Laza Kostić“ biti uručena prvog dana Sajma knjiga, 7. marta.

Izložbu umetnosti- Art Expo odlikuje predstavljanje umetničkih galerija i pojedinaca, tematske postavke, promocija umetničkih rukotvorina i antikviteta, međunarodna likovna kolonija. Jedno od obeležja je i nagrada „Sava Šumanović“, koja se dodeljuje za domete u likovnom izrazu. Izložba je prodajnog i promotivnog karaktera, a u 2017. godini Art Expo je videlo više od 20.000 posetilaca.

Izložba umetnosti predstavlja tematske postavke, autore, galeriste, likovne kolonije, umetničke rukotvorine, antikvitete...

Izložba Art Expo se organizuje u saradnji sa Gradom Novim Sadom.

Od 8. do 10. marta održaće se i 13. Sajam obrazovanja-PUTOKAZI.

Cilj Međunarodnog sajma obrazovanja-Putokazi, prvenstevno je promocija obrazovanja za sve i afirmacija doživotnog obrazovanja. Prošle godine akcenat je bio na dualnom obrazovanju, a to će i u 2018. godini biti jedna od glavnih tema, pored mogućnosti unapređenja i razvijanja saradnje obrazovnih institucija i privrede, prednosti za učenike, kao i načina realizacije takvog obrazovanja u školama u Srbiji.

Na Putokazima pored fakulteta nastupaju i naučni instituti, privatni fakulteti, visoke i srednje škole sa teritorije Vojvodine. Promoviše se i ponuda obrazovnih institucija u inostranstvu, kao što je studiranje u Kanadi u organizaciji Ambasade Kanade.

Novosadski univerzitet nastupa sa svim fakultetima i tri instituta, a predstaviće oko 400 akreditovanih studijskih programa. Uz nove studijske programe biće reči i o smeštajnim kapacitetima, kao i zdravstvenoj zaštiti studenata.

Prvog dana, 8. marta, akcenat će biti na javnom zdravlju, 9. mart će biti posvećen PISA testiranju, uz objašnjenja šta je cilj, kome je namenjeno i kako se sprovodi, a poslednjeg dana Sajma obrazovanja će srednjoškolci iz integrisane srednjoškolske web redakcije Infoholik NS izveštavati o prva dva dana Sajma, a u cilju promocije novog kanala komunikacije za učenike srednjih škola u Vojvodini. Putokazi obrađuju aktuelna pitanja iz obrazovanja i vaspitanja, kroz brojne prezentacije, okrugle stolove i panel diskusije.

Na sajmu obrazovanja predstavljaju se:

• Srednje škole - državne i privatne

• Univerziteti - državni i privatni

• Resorne republičke i pokrajinske institucije

• Oko 300 profila obrazovnih institucija u zemlji i inostranstvu

• Novine iz oblasti obrazovanja u Srbiji

• Dualno obrazovanje

• Afirmacija doživotnog obrazovanja

• Stručne tribine posvećene reformama obrazovnog sistema

• Promocija učeničkih i studentskih udruženja

• Edukativni centri

Sajam se organizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Pokrajinskom vladom i Gradom Novim Sadom.

Priređuje se i Sajam zapošljavanja koji će biti organizovan u Auli, 9. marta.

Ulaz na sve priredbe je besplatan, a radno vreme sajma je od 10 do 19 časova.

Više informacija o svemu potražite na sajtu organizatora Novosadskog sajma >>>